Gezinsactiviteiten

Uit eigen ervaring weet ik hoe de impact en gevolgen van het overlijden van een geliefd persoon binnen een gezin vaak wordt onderschat. Als gevolg hiervan ontstond in 2003 Hedera met diverse activiteiten en werkvormen op maat.  In een kennismakingsgesprek voorafgaande aan de begeleiding gaan we inventariseren hoe elk gezinslid op eigen wijze kan leren omgaan met het verlies. Tijdens een eerste ontmoeting spelen we vaak het bordspel Alle sterren van de hemel. Hiernaast zijn er nog diverse andere mogelijkheden als gezinsactiviteit.

HANDVATTEN

Als ervaringsdeskundige en professioneel buitenstaander biedt ik een sfeer van gelijkwaardigheid, veiligheid en nabijheid. Als algemeen geestelijk verzorger ben ik opgeleid om mensen vanuit de eigen levensbeschouwelijke achtergrond handvatten aan te reiken om te leren omgaan met de dood van een geliefde. Bij Hedera gebeurt dit met behulp van de rouwbegeleidingsmethodiek van Therese Rando.

SAMENGESTELD GEZIN

Wanneer de alleen gaande ouder opnieuw een partner ontmoet, ontstaan er weer andere verhoudingen in een gezin. En hoe dan verder? Hoe ga je om met de diverse reacties van de verschillende gezinsleden en mensen uit je omgeving? De nieuwe ontwikkelingen kunnen tot ingewikkelde situaties leiden die om professionele begeleiding en coaching vragen zoals geboden wordt bij Centrum Hedera.

WANNEER HULP?

Als een gezin een verlies heeft geleden door de dood of een ander ingrijpend verlies, dan ben je als ouder soms niet in staat die aandacht en steun te bieden die zo hard nodig is. Vertonen gezinsleden gedrag dat ongerust maakt, dan kan een ori├źnterend gesprek een goed idee zijn.