Het Symbool de octopus

Octopus
Wat heeft een octopus met Hedera te maken? Waarom vinden we bij Hedera de octopus een bijzonder dier? Daarover kun je hieronder lezen.

WAT BETEKENT OCTO?

Octo betekent 8. Daarom is de octopus met 8 armen best wel logisch bij Hedera.

8 is een symbolisch betekenisgetal. Ze betekent rechtvaardigheid omdat ze in gelijke delen kan worden verdeeld: twee maal vier; twee maal twee; één maal één.

Bij praktijk Hedera horen rechtvaardigheid en spirituele zorg bij elkaar: 2 x 4; 2 x 2; 1 x 1 met 8 als bewegingsgetal om te leren rouwen.

WAT IS EEN OCTOPUS?

Een octopus is een kwetsbaar, veranderlijk, intelligent, uniek dier. Ze is eigenlijk geen vis, maar een weekdier dat leeft in het zoute water van de zeebodem. Door haar schoonheid en speciale kenmerken kan ze een voorbeeld voor mensen zijn. Daarom vinden we bij Hedera de octopus zo bijzonder.

De armen van de octopus

Alle 8 armen vertellen iets over het leven van mensen en wat handig is in een wereld van liefde en gemis en hoe dan verder …

KWETSBAAR

Eerste arm: Communicatief zijn Een octopus communiceert met behulp van een (week)-lichaam. Door het aannemen van allerlei kleuren, structuren en vormen wordt met behulp van een beweeglijk, zacht lijf zichtbaar wat ze wil zeggen. Deze open houding maakt kwetsbaar, omdat er in de communicatie nauwelijks iets verloren gaat. Zo lijkt de octopus op wat ze zegt en wat ze bedoeld.

Tweede arm: Beweeglijk zijn Ze bezit acht, heel buigzame, even lange armen, die zich onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Hiermee kan ze vrij snel over de zeebodem ”lopen”. Op deze manier kan ze de omgeving zorgvuldig aftasten en daardoor onbekende, nieuwe wegen ontdekken.

VERANDERLIJK

Derde arm: Vooruitgankelijk zijn Naast ”lopen” verplaatst ze zich in haar omgeving met behulp van een beweging, die op het straalmotorprincipe berust. De enorme kracht waarmee hierdoor water wordt uitgeperst, zorgt voor vooruitgang, waarmee nieuwe mogelijkheden ontstaan.

Vierde arm: Aangepast zijn Ze geeft met haar lichaam signalen af van verandering en aanpassing door in een fractie van een seconde van rood naar bruin, van wit naar geel te verkleuren. Ook kan haar huid allerlei structuren aannemen. Zo past ze zich aan nieuwe situaties aan en door zich bij gevaar achter een zelf gemaakte inktwolk te verstoppen, kan ze dit in een eigen tempo doen.

INTELLIGENT

Vijfde arm: Waarnemend zijn Een ingewikkeld verband tussen de scherpe ogen en hersenen stellen de octopus in staat om alles in de omgeving waar te nemen. Het vermogen te veranderen is van grote waarde voor het zeeleven omdat ze hierdoor kan reageren op nieuwe ontwikkelingen.

Zesde arm: Leergierig zijn  Grote hersenen, snelle reacties en een goed geheugen zijn kenmerkend. Doordat de zintuigen en het leervermogen van een octopus heel goed ontwikkeld is, kunnen kleuren, vormen en structuren worden onderscheiden. Zo kan ze bijvoorbeeld het verschil tussen twee figuren of voorwerpen aanvoelen en herkennen.

UNIEK

Zevende en Achtste arm: Individu zijn Omdat geen mens hetzelfde is kun je hierbij misschien wel iets van jezelf bedenken wat deze beide armen betekenen. Twee kenmerken die jou bijzonder maken …

En verder …

Het klopt wanneer je dit een ingewikkeld verhaal voor kinderen vindt. Het is wel handig om te onthouden dat we net als een octopus kunnen leren leven als een inktvis in het water in een wereld waarin het goed is om samen te wonen. Zeker wanneer grote en kleine mensen verder moeten met hun leven na de dood van een dierbaar persoon.